TOKİ'den yüzde 35 peşinatla arsa satışları başladı! O illerde talep daha fazla

Geçtiğimiz günlerde TOKİ tarafından yapılan açıklama ile birlikte arsa satışlarının yapılmaya başlandığı öğrenilmişti. Bununla birlikte başvuru yapmak isteyen kişiler içim detaylar belli oldu.
TOKİ'den yüzde 35 peşinatla arsa satışları başladı! O illerde talep daha fazla

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan açıklama ile birlikte toplamda 42 ilde arsa satışlarının yapılacağı açıklanmıştı. Konuya ilişkin detaylar öğrenildi.

TOKİ'DEN YÜZDE 35 PEŞİNATLA ARDA SATIŞLARI BAŞLADI!

Arsa satışlarının yapılacağı iller şu şekilde verildi; "Afyonkarahisar, Adana, Aksaray, Ankara, Balıkesir, Batman, Bolu, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Eskişehir, Gümüşhane, Isparta, İstanbul, İzmir, Karabük, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Konya, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Samsun, Sakarya, Sivas, Siirt, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Uşak, Van ve Yozgat"

O İLLERDE TALEP DAHA YOĞUN!

Konu ile ilgili Milliyet'in haberine göre Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı tarafından yapılan açıklamalarda en çok talebin olduğu illere ilişkin "TOKİ 42 ilde 462 arsayı 1-2 Kasım 2023 tarihlerinde açık artırma yöntemi ile satacak. Arsaların içerisinde çok farklı fonksiyonda yerler var. Konut, ticari, sanayi, turizm tesisi, özel sağlık tesisi ve plansız fonksiyonlarda arsalar var. Bu arsaları vatandaşların aslında peşin, yüzde 25 peşinat ve 48 ay vade ile sahip olma imkanı doğuyor.

Genel anlamda listeye baktığımızda birçok farklı ilde 462 adet arsanın satılacağını görüyoruz. Yalova’dan Tekirdağ’a, Rize’den Muğla ya, Mersin’den Konya’ya, Kocaeli’den Kayseri’ye, İzmir’den İstanbul’a kadar birçok farklı şehirde yerler var. Aslında bu yerlerde de yoğun olarak Ankara, İzmir’in yer aldığını görüyoruz. İhaleler aslında yatırımcılar tarafından da sıklıkla takip ediliyor. Arsaların değerine göre belli bir teminat yatırılıyor. Teminat çerçevesinde açık artırma ile bu yerlerin satışları yapılıyor." şeklinde açıklamalara yer verildi.

ARSA FİYATLARI ARTACAK MI?

Özelmacıklı tarafından yapılan açıklamalarda "Arsa fiyatlarında zaten belli bir yükselme söz konusu. Çok afaki artışları beklediğimizi söyleyemeyiz. Bir kısım yatırımcı parasını mevduat faizlerinde değerlendiriliyor. Arsa ve araziler uzun vadeli yatırımlar. Arsa türü portföylerde üzerinde bir inşaat yapılabilme durumu olduğu için insanlar buna kısa vadede yatırım olarak bakmıyor.

Pandemi sonrası arsa ve arazi yatırımlarına ilgi arttı. Vatandaşlar en azından ‘ev alamasam da arsa alayım, ileride müstakil ev yaparım’ diye düşünüyor. İmarı yoksa üzerine ‘prefabrik koyabiliriz’ diye düşünüyor. Konuta erişim zorlaştı. Gayrimenkul tarafına para ayırmak isteyenler arsa ve araziyi alternatif olarak değerlendiriyor." ifadeleri ile arsa fiyatlarına etkisi olup olmayacağı açıklandı.

Haber Editörü