TOKİ taksitlerine Ocak 2023'te yüzde kaç zam yapılacak?

TOKİ'den konut satın alarak taksit ödemeye devam edenler Ocak 2023'te taksitlerin ne kadar zamlanacağını merak ediyorlar. TOKİ taksitleri yüzde kaç artar?
TOKİ taksitlerine Ocak 2023'te yüzde kaç zam yapılacak?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından uzun yıllardır Türkiye'de çok sayıda ailenin ev sahibi olabilmesi için konut üretimleri aralıksız yapılıyor. TOKİ konut satış sisteminde vatandaşlara hem uygun fiyat veriliyor hem de taksit imkanı sağlanıyor. Bu sistem içerisinde vatandaşların konut kredisi kullanmadan taksitle ev sahibi olmalarına imkan sağlanıyor. Sosyal konutlar da bu sistemle inşa edilip vatandaşlara satılıyor. Oldukça cazip olan bu sistem içerisinde vatandaşların taksitleri bazı dönemlerde zamlanabiliyor. 

TOKİ TAKSİTLERİNE NASIL ZAM YAPILIYOR?

TOKİ'den konut satın alan vatandaşlar taksitli ödeme tercih ettiklerinde uzun yıllar cüzi miktarlarda taksit ödemesi yapmaya başlıyorlar. Ancak sistem gereği bu taksitler sabit taksit olmuyor. Dolayısıyla yılda iki defa Ocak ve Temmuz aylarında TOKİ taksitlerine zam uygulanıyor. Bu zam konusunda inisiyatif tamamen TOKİ'de oluyor. Ancak esas alınan oran memur maaşlarına uygulanan zamlar oluyor. Bu oran üzerinden zam uygulanıyor. Bazen memur maaşlarına yapılan zam kadar TOKİ taksitlerine zam uygulanırken bazen de TOKİ bu oranda indirim uygulayarak daha düşük oranda zam yapabiliyor. 

TOKİ taksitleri en son Temmuz 2022'de zamlanmıştı. Esasında o dönem memur maaşlarına yapılan zam oranı yüzde 33,86 olmuştu. Ancak TOKİ bu oran yerine yüzde 16,55 oranında zam yapılmasını uygun görmüş ve düşük bir zam oranı uygulanmasına karar vermişti. Bu da TOKİ'ye taksit ödeyen vatandaşlar için oldukça önemli avantaj sağlamıştı. 

2023 TOKİ ZAMMI NE KADAR OLUR?

2023 yılı için TOKİ taksitlerine ne kadar zam yapılacağı merak ediliyor. Bu konuda henüz resmi rakamlar belli olmadı. Ancak memur maaşlarına yüzde 18 civarında bir zam yapılması tahmin ediliyor. Bu oran direkt olarak TOKİ taksitlerine zam olarak uygulanabilir veya TOKİ bundan bir indirim yaparak daha düşük bir oran belirleyebilir.