TOKİ hesapları hacizli mi? Çevre Bakanı Murat Kurum yanıt verdi!

TOKİ’nin hesaplarının rehinli ve hacizli olduğuna dair iddialara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yanıt verdi.
TOKİ hesapları hacizli mi? Çevre Bakanı Murat Kurum yanıt verdi!

Türkiye’de uzun yıllardır gerçekleştirdiği toplu konut projeleri ile en gözde devlet kurumlarından birisi haline gelen Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile alakalı olarak kamuoyunda bazı iddialar yer almıştı. Bu iddialara göre TOKİ’nin hesaplarının rehinli ve haciz olduğu ve büyük bir ödeme güçlüğü yaşandığı belirtiliyordu. Bu iddialara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yanıt verdi.

TOKİ HESAPLARINDA HACİZ Mİ VAR?

TBMM’de soru önergesine dönüşen bu iddialara dair en yetkili isim olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yanıt vererek, “TOKİ 2022 yılının ilk sekiz ayında toplamda 40 Milyar TL ödeme yapmıştır. Yıl sonu itibariyle de toplam ödediği borç tutarı 75 Milyar TL’dir. Hesaplarında haciz olan ve bu yönde bir uygulamaya tabi tutulan bir kurumun bu ödemeleri yapamıyor olması gerekirdi. En azından teknik olarak bu borç ödemeleri yapılamazdı. Dolayısıyla bu iddialar asılsızdır.” dedi.

TOKİ’nin ödediği borçlara da değinen Çevre Bakanı Murat Kurum, “TOKİ yoğun bir şekilde borç ödüyor. Ancak bu borçlar için bir hususa dikkat çekmekte fayda var. TOKİ güncel ödemelerini yaparken bir yandan da geçmişten gelen borçları ödemek zorunda kalıyor. 1970’li yıllara dayanan ve kendisine devredilen borçları da TOKİ düzenli bir şekilde ödemektedir. Eski Türkiye’den kalan bu borçlar da ödenmektedir.” ifadelerini kullandı.

KONUT İNŞAATLARI SÜRÜYOR!

TOKİ’nin konut inşaatlarına dair de bilgi veren Çevre Bakanı Murat Kurum, “TOKİ yoğun bir şekilde konut üretimi yapmaya devam etmektedir. Son 20 yılda 1 milyon 170 bin konut inşa edilip vatandaşlarımıza teslim edilmiştir. Sosyal konut projelerimiz kapsamında da şu anda 127 bin adet konutun inşaatı devam etmektedir. 2023 yılında bu rakam ikiye katlanacaktır.” şeklinde konuştu.