CHP'li o isim sordu! İzmir TOKİ deprem konutları ne durumda?

30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremin ardından yapımına başlandığı duyurulan TOKİ deprem konutlarının hala teslim edilmediği iddia edildi.
CHP'li o isim sordu! İzmir TOKİ deprem konutları ne durumda?

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan tarafından bugün yapılan son dakika açıklamalarında 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremin ardından TOKİ tarafından başlanan deprem konutlarının hala teslim edilmediği iddia edildi. Bu iddianın ardından konutların ne durumda olduğu sorusunu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'ye yöneltti.

"HALA KONUTLAR TESLİM EDİLMEDİ"

Depremin üzerinden geçen uzun sürenin ardından konutların teslim edilmediğini iddia eden Özkan, "İzmir ili, Bayraklı ilçesinde 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde; 117 yurttaşımız yaşamını yitirmiş, 1035 kişi yaralanmış ve 50 bina, 183 bağımsız bölüm yıkılmış, 848 bina acil yıkılacak kadar zarar almış, 3 bin 550 bina-bağımsız bölüm ağır hasar almış, 8 bin 380 bina-bağımsız bölüm orta hasar almıştır. Depremin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen TOKİ konutlarının bir kısmının hala teslim edilmediği, teslim edilenlerde de eksiklikler bulunduğu bilgilerine ulaşılmıştır. Öte yandan konut ya da iş yeri hasar almış kişilere 12 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda güçlendirme, konut yapımı, konut edinme, iş yeri yapımı, iş yeri edinme kredisi verilmesi öngörülmüştür. Ancak iş yeri ya da konutu yıkılmış-hasar almış yurttaşlarımıza verilen kredi sözü tutulmamıştır." dedi.

FAİZ ORANLARININ ARTTIĞI İDDİA EDİLDİ!

Bu süre içerisinde vatandaşlara söylenen faiz oranlarının artış gösterdiğini söyleyen Özkan, "30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen deprem sonrası TOKİ tarafından kaç konut yapılmasına karar verilmiş, bu konutların kaçı tamamlanmıştır? Yapılan konutların kaçı sahiplerine teslim edilmiştir? Teslim edilen konutların eksikliklerini kendi bütçesinden tamamlayan kişilerin zararı karşılanmış mıdır? Depremde zarar gören yurttaşlarımıza yüzde 0,79 faiz oranı ile verilmesi karar altına alınan kredilerin faiz oranları neden yüzde 2,39'a çıkarılmıştır? Orta hasarlı konut sahiplerine TOKİ tarafından yapılan konutların satışında neden öncelik tanınmamaktadır? Bu konuda herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?" şeklinde yaptığı açıklamalar ile Çevre Bakanı Özhaseki'ye seslendi.