İkinci el otomobil pazarında bir devrin sonu! Fiyatlarda düşüş başladı, yüzde 10 geriledi

Sıfır otomobillerde görülen fiyat artışı sonrası ikinci el pazarına talep artarken, ikinci el araçlar bu süreçte yatırım aracı haline geldi. Ancak sektör dışı alım-satımların azalmasıyla piyasada fiyatları yüzde 10 düştü. İşte detaylar…
İkinci el otomobil pazarında bir devrin sonu! Fiyatlarda düşüş başladı, yüzde 10 geriledi

Dünya genelinde son yıllarda sıfır model otomobillerde görülen fiyat artışları, etkisini Türkiye pazarında da gösterdi. Özellikle pandemi döneminde yaşanan çip krizi nedeniyle otomotiv sektöründe yavaşlayan üretim ve bunu takip eden ekonomik dalgalanmalar, yurtiçi piyasada sıfır otomobil fiyatlarının hızla yükselmesine neden oldu. Artan sıfır model fiyatları sonrası Türkiye’de bir dönem ikinci el piyasasına yönelim ciddi oranda artış gösterdi.

İkinci el piyasasında taleplerin hızla artmasıyla birlikte bu pazarda da araç fiyatlarında hızlı bir artış yaşandı. Hatta öyle ki ikinci el otomobil fiyatlarında bir dönem sıfır modellerin üzerinde fiyatlar ortaya çıkmaya başlamış, bununla birlikte fırsatçılık ve stokçuluk örnekleri de yaygın hale gelmişti. Borsa, altın ve döviz gibi neredeyse yatırım aracı haline gelen ikinci el otomobillerde sektör dışı alım-satımların azalmasıyla birlikte piyasada fiyatlar yaklaşık yüzde 10 azaldı. İşte detaylar…

YENİDEN HAREKETLİLİK ÖNGÖRÜLÜYOR

1681288066991-ikinciel.jpg

İkinci el otomobil piyasasında görülen yüksek oranlı fiyat artışları sonrasında bakanlık devreye girmiş, sektör dışı alım-satımların da azalmasıyla piyasada fiyat düşüşleri başlamıştı.

Bir süredir yatırım aracı olarak değer gören piyasadan “yatırımcıların” çekilmesiyle birlikte fiyatların bir miktar daha düşebileceği ifade ediliyor. TGRT Haber’de yer alan habere göre şu anda durağan bir dönemde olan otomobil piyasasında, önümüzdeki dönemde yeniden bir hareketlilik olabileceği öngörülüyor.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN AÇIKLAMA GELDİ

Habere göre sektör temsilcilerinden Yavuz Çiftçi, sektör dışında al-sat işlemlerinin yavaşladığını ve fiyatların da yüzde gerilediğini dile getirdi. Çiftçi, ikinci el piyasasında gelişmelerin olduğunu, alınan tedbirler ile birlikte ikinci el ve sıfır araçların artık yatırım aracı olmaktan çıktığını ifade etti.

Çiftçi açıklamasında, “İnsanlar araba alıp daha yükseğe satmak için bekliyordu, bu nedenle sektör dışında alım-satım çok fazlaydı. Bu da fiyatları etkiliyordu. Önleyici tedbirler ile beraber bu talep düştü. Artık müşteriler ikinci el veya sıfır olan istediği bir aracı bulabilecek” sözlerini dile getirdi.