Merkez Bankası’ndan asgari ücrete ara zam değerlendirmesi!

Merkez Bankası, piyasaların heyecanla beklediği raporu yayımladı. Yayımlanan raporda asgari ücrete ara zamma ilişkin değerlendirmelerin yer alması dikkat çekti.
Merkez Bankası’ndan asgari ücrete ara zam değerlendirmesi!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon raporunu yayımladı. Yayımlanan rapor içerisinde özellikle çalışan kesimin merakla beklediği asgari ücrete ara zam konusunda ilişkin dikkat çeken bir değerlendirmenin yer aldığı görüldü.

"ÜCRET GÜNDELLEMESİ OLMAMASININ.."

Asgari ücrete ara zam gelip gelmeyeceğine dair tartışmalara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, son noktayı koysa da piyasalar hala ara zam kararı beklemeye devam ediyor. Konuya ilişkin Merkez Bankası, yayımladığı enflasyon raporunda asgari ücret ara zammına ilişkin, “Ücret güncellemesi olmamasının reel birim ücretler kanalıyla dezenflasyon sürecini destekleyeceği değerlendirilmektedir" ifadesi yer aldı.

ENFLASYON RAPORUDNDA ASGARİ ÜCRET DETAYI

Yayımlanan raporda asgari ücret ile ilgili şu açıklama yer aldı:

“2023 yılında nominal ücret artış oranının bir önceki yıla göre daha yüksek olmasında, asgari ücret ayarlamasının yılda iki defa yapılması ve geçmiş enflasyona endeksleme davranışı etkili olmuştur. Asgari ücret artışının yurt içi talebi desteklediği ilk çeyrek sonrasında iktisadi faaliyette öngörülen daha ılımlı seyir ve ilave ücret güncellemesi olmamasının reel birim ücretler kanalıyla dezenflasyon sürecini destekleyeceği değerlendirilmektedir”

ASGARİ ÜCRET, TCMB UHDESİNDE BİR KONU DEĞİL

Ancak TCMB Başkanı Karahan, yaptığı asgari ücrete ilişkin soruları yanıtlarken, tek asgari ücret zammı olacağının söylenmesinden dolayı bu konunun iletişimini yaptıklarını ifade etti. Ücret konusunda şu anda maaşların yüksek enflasyon karşısında eriyebileceğini ifade eden Karahan, asgari ücretin Merkez Bankası’nın uhdesinde bir konu olmadığını ve tavsiye verilmesinin de söz konusu olmadığının altını çizdi.

Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, yaptığı açıklamasında asgari ücrete ilk başta konuşulduğu gibi tek zam yapılacağını net bir dille belirtmişti.