Yabancıya gayrimenkul satışı neden düştü?

2024 yılının ilk 3 ayının TÜİK verilerine göre yabancılara gayrimenkul satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45 azalma kaydedildi. Yabancılara gayrimenkul satışları neden düştü?
Yabancıya gayrimenkul satışı neden düştü?

Türkiye’de emlak sektörünü bir süre yabancılara yapılan gayrimenkul satışları ayakta tutmuştu. Ancak 2024 yılının ilk 3 ayında bu alanda neredeyse yarı yarıya düşüş meydana geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre yabancıların Türkiye’de konut yatırımlarına olan ilgilerinin azaldığı görülüyor.

YABANCI GAYRİMENKUL ALMIYOR

Türkiye’de 2024 yılının ilk 3 aylık döneminde yabancılar 5.656 adet konut satın aldılar. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yabancıya konut satışlarındaki düşüş yüzde 45 oranında oldu. Bu da çok ciddi bir azalmayı ifade ederken sektör bu düşüşün nedenlerini tartışmaya başladı.

YABANCI İLGİSİ NEDEN AZALDI?

Yabancıya konut satışlarında düşüşün nedenleri hakkında Gayrimenkul Uzmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, “Yabancılar Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapacakları zaman kar-zarar meselesine bakıyorlar. Biz bu süreci iyi yönetemedik. Amortisman süresinde daha güven verici olunmalıydı ama piyasa bu şekilde olmadı. Ayrıca İstanbul’da büyük bir deprem beklenildiği çokça dillendirildi. Bu deprem riski bizi değil ama yabancıları korkuttu ve tedirgin etti.” dedi.

YIL SONUNDA DÜZELME OLABİLİR

Yabancıya konut satışının yeniden artmasını beklediklerini söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, “Nisan ayı itibariyle konut satışlarında hafif de olsa bir hareketlenme gördük. Mayıs ayında aynı hareketlilik devam ediyor. Yavaş yavaş ilerleme kaydediliyor ve yıl sonuna kadar bir önceki yılın rakamlarını yakalama ümidimiz halen daha var. Muhtemelen aylar geçtikçe yabancıya konut satışları da artacaktır.” ifadelerini kullandı.

YABANCILARIN EN ÇOK TERCİH ETTİKLERİ İLLER!

Öte yandan yabancılar gayrimenkul yatırımlarında en çok Türkiye’de İstanbul’u tercih ediyorlar. İstanbul’dan sonra ise Antalya, Bursa, Mersin ve Yalova gibi iller geliyor. Bu iller yabancıların gayrimenkulde ilk tercih ettikleri merkezler oluyor. Yabancıya konut satışının artması durumunda bu illerde emlak piyasasında canlılık gelmesi bekleniyor.