Kovid geçirenler aman dikkat risk artıyor! TTB'den Eris varyantına karşı maske mesafe uyarısı

Eris varyantının son dönemde dünya genelinde yaygınlaşmasının ardından Türk Tabipler Birliği maske ve mesafe uyarısında bulundu.
Kovid geçirenler aman dikkat risk artıyor! TTB'den Eris varyantına karşı maske mesafe uyarısı

Özellikle son dönemde Sağlık Bakanlığı ve doktorlar tarafından Eris varyantının dünya genelinde yaygınlaşmasına ilişkin önemli uyarılar yapılmıştı. Sağlık Bakanlığı tarafından virüsün yaygınlaşması ile birlikte vaka sayılarının da arttığı tespit edilerek vatandaşların bu çerçevede özellikle de kronik hatalığı olanların daha da fazla dikkat etmesi gerektiği söylendi.

Vatandaşlar tarafından covid döneminin ardından yeniden bir pandemi sürecine girme ihtimaline karşı endişeler sürerken bugün uzun bir aranın ardından HES uygulamasının güncellenmesi yeni bir salgının başlangıcı olabileceği sorularını gündeme getirdi. Durum bu şekilde iken, bugün son olarak Türk Tabipler Birliği tarafından vatandaşlara uyarı yapıldı. Özellikle de uzun süreli kovid geçirmiş olan bireylerin salgına karşı daha da dikkat etmesi gerektiğine değinildi.

TTB KOVİD GEÇİRMİŞ BİREYLERİ UYARDI!

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Türk Tabipler Birliği, bununla birlikte testi negatif çıkan vatandaşlarda da hastalığın tespit edildiğinden bahsederek,

"COVID-19 PCR testi negatif olmakla birlikte klinik ve radyolojik olarak COVID-19 ile uyumlu vakalarla karşı karşıya kalınma sıklığı artış göstermektedir.

Adana Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersin Mahmutluoğlu, COVID-19 ile uyumlu klinik bulgularla tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir. Meslektaşımızın yakınlarına başsağlığı diliyor ve tekrarlıyoruz:

Eris varyantına karşı koruyuculuğu yüksek aşıların kullanıma girmesine yönelik girişimler en kısa sürede yapılmalı; el yıkama alışkanlığının korunması, kamusal alanların temizliğinin sağlanması, kapalı ve kalabalık alanlarda ve sağlık kurumlarında maske kullanılması, doğru bilgilerin şeffaf bir biçimde paylaşılması gibi halk sağlığı önlemleri alınmalıdır.

Unutmayalım; kapalı ortamlarda maske, bizi ve sevdiklerimizi koruyacaktır" ifadelerine yer verdi. Bu noktada vatandaşların da dikkatli olması gerektiğinden bahsedildi.

ERİS VARYANTI BELİRTİLERİ NEDİR?

Daha önce de yapılan açıklamalara göre Eris varyantının belirtileri şu şekilde verildi;

  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Burun tıkanıklığı veya akıntısı
  • Baş ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Tat ve koku kaybı
  • Hapşırma
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Kas ve vücut ağrıları
  • İştah kaybı
  • İshal

Yukarıda verilen belirtilerin arasından bir ya da birden fazlasının yaşanması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvuru yapılması gerektiği ifade edilmiş oldu.