İstanbul, İzmir ve Ankara Belediyeleri Sosyal Yardımlar için harekete geçti! Yiyecek, giyim, para, ısınma her şey var!

Türkiye'nin 3 Büyükşehrinde sosyal yardım hizmetleri için düğmeye basıldı. Milyonlara hizmet vermek için harekete geçen Belediyelerin yardımlarına ilişkin ayrıntılar belli oldu.
İstanbul, İzmir ve Ankara Belediyeleri Sosyal Yardımlar için harekete geçti! Yiyecek, giyim, para, ısınma her şey var!

2019 yerel seçimleri ile birlikte Cumhuriyet Halk Partili (CHP) belediye haline gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi 2024 yılı yerel seçimleri için tekrar harekete geçti.

İstanbul, İzmir ve Ankara Belediyeleri Sosyal Yardımlar için harekete geçti! Yiyecek, giyim, para, ısınma her şey var!- 3 Büyükşehirdeki sosyal yardımlar bir çok alanı kapsıyor. Özellikle kış aylarında yakacak kömür ve doğalgaz ısınma yardımı gibi yardımların yanı sıra giyim ve yiyecek ile nakdi yardım destekleri de belediyeler tarafından yapılıyor.

KİMLER FAYDALANABİLİR?

3 Büyükşehirde ikamet eden dar gelirli ihtiyaç sahibi hanelere ve çocuklu aileler ile yaşlılara yardımların yapılacağı belirtildi. Yaşlı, çocuk, dar gelirli ve eğitim yardımları gibi bir çok farklı alanda yardım seçenekleri bulunuyor. İşte yardımlara ilişkin illerde sunulan kampanyalar:

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SOSYAL YARDIMLARI

kapak-091634.jpg

İstanbul Büyükşehir Belediyesi resmi web adresinde yer alan sosyal yardımlar şu şekilde ifade edildi:

  • Tersine Göç Hizmeti: İstanbul‘a çeşitli nedenlerle gelen, ekonomik ve sosyal olarak şehirde tutunamayan ve memleketine dönecek imkânı bulunmayan ancak, maddi imkân sunulduğu zaman dönmeyi arzu eden ailelerin tersine göç talebi karşılanmaktadır.
  • İhtiyaç Sahiplerine Nakdi Destekler: Sosyal ve ekonomik desteğe ihtiyaç duyan birey ve ailelere yönelik uygun nakdi sosyal hizmet modeli belirlenmektedir.
  • Sosyal Destek İstanbul Kart: Anlaşmalı marketlerde kullanılmak üzere, ihtiyaç durumu tespit edilmiş aileye/bireye, sosyal inceleme sonucu uygun görülen miktarda ve ödeme dönemlerinde, Sosyal Destek İstanbul Kart aracılığı ile gıda desteği sağlanmaktadır.
  • Halk Süt Desteği: İstanbul Halk Süt Projesi ile çocuklara süt içme alışkanlığı kazandırmak, dengeli beslenme yolu ile kemik, diş ve beyin gelişimine destek olmak amaçlanmıştır. Bu program kapsamında ayni ve nakdi yardım alan ailelerin 3-6 yaş çocuklarına, 1 çocuğa haftada 2 litre olmak üzere ayda 8 litre UHT süt dağıtılarak her gün süt içmesi sağlanmaktadır.
  • Eşya Desteği: Yapılan sosyal inceleme sonucu ihtiyaç durumu tespit edilmiş aileye/bireye, ihtiyaçları doğrultusunda eşya desteğinde bulunulmaktadır. Yapılacak hizmet iyileştirmesi kapsamında eşya desteğinin, anlaşmalı mağazalarda kullanılmak Sosyal Destek İstanbul Kart aracılığı ile yapılmasına yönelik çalışmalara başlanmıştır.
  • Genç Üniversiteli Desteği: Kendisi veya ailesi İstanbul'da ikamet eden, gelir durumu açısından maddi desteğe ihtiyaç duyan ön lisans ve lisans öğrencilerine ve/veya ailelerine, ihtiyaç durumu değerlendirilerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler ve Yardım Esasları Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde nakdi destekte bulunulmaktadır. Genç Üniversiteli Desteği https://gencuniversiteli.ibb.istanbul/ portalı üzerinden yürütülmektedir.
  • Sen Oku Diye Eğitim Desteği: İstanbul’daki ilkokul, ortaokul, lise ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim ve öğrenim gören şehit çocuğu, yetim, öksüz, engelli öğrencilerin tamamına durumlarını belgelemek koşuluyla yılda bir kereye mahsus nakdi eğitim desteği yapılmaktadır. Sen Oku Diye Eğitim Desteği https://senokudiye.ibb.istanbul/ portalı üzerinden yürütülmektedir.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SOSYAL YARDIMLARImansur-yavas.webp

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, 'Ankara il sınırları içinde yaşayan ekonomik sıkıntı içerisindeki vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarından olan gıda ve temizlik malzemesi, yakacak, ekmek, eğitim (bot-kaban, çanta, kırtasiye) ihtiyaçlarını belirli bir süre karşılamak; toplumsal barışın ve yoksulluklardan kaynaklanan suçların ortadan kalkmasına destek olmak, mağdur durumdaki insanlarımıza zor şartlarda yaşam desteği vermek.' ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca "hafta içi mesai saatlerinde hizmet veren bu merkezlerden ekmek, kömür, Başkent Kart ve her türlü ihtiyaçları için başvuru yapabilecek." denildi.

Sosyal yardımdan faydalanmak isteyenlerin 36 adet sosyal yardım başvuru merkezi üzerinden başvuruları gerçekleştirebilecekleri ifade edildi.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SOSYAL YARDIMLARIkapak-223826.jpg​​​​​​​

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal yardımları ise resmi web adresinde şu başlıklar altında birleştirildi:

Nakdi Yardım
İhtiyaç sahibi engellilerimize gerekli koşulların yerine gelmiş olması halinde ramazan ve kurban bayramlarında İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardımlar Şube Müdürlüğü tarafından ayni ve nakdi yardımlar yapılmaktadır.
İhtiyaç sahipleri kurumumuzun gerekli bulduğu evraklarla birlikte dilekçelerini Buca Gürçeşme Huzurevi ve Konak Katlı Otopark altındaki danışma bürolarına teslim ederek yardım başvurusunda bulunabilir.

Ayrıntılı bilgiye 444 40 35 numaralı telefondan ulaşabilir.

Su Tüketiminde İndirim
Engelli bireyler için 20 m³ ‘e kadar olan su kullanımında %50 indirim uygulanmaktadır.
5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 14.maddesi uyarınca %40 ve üzeri engeli bulunan bireyler Engelli Su Tarifesinden yararlanır.
İndirimden yararlanabilmek için; ikamet edilen konutun aboneliğinin başvuru sahibinini üzerine kayıtlı olması gereklidir. Kayıtlı değilse öncelikle abonelik devir işlemi tamamlanmalıdır. Aboneliğin bağlı bulunduğu İzsu Genel Müdürlüğü'nün abne işleri hizmet birimine;
1) Konutun tapusu veya kiracı olunması halinde kira kontratı, (ikamet edilen adresteki abonelik indirimden yararlanır)
2) Sağlık raporu,
3) Vukuatlı nüfus örneği,
4) Adrese ait su faturası,
5) Deprem sigortası poliçesi
6) Vasisi olanlar için işlemleri yürütebileceklerine ilişkin mahkeme kararı ile başvurmaları halinde bu indirimden yararlanır.
Ayrıntılı bilgiye 293 22 06 numaralı telefondan ulaşılabilir.

Ücretsiz Erişilebilir Toplu Ulaşım Hizmeti
Engelli kimlik kartı olan tüm engelli bireyler için otobüs, vapur, metro ve tramvay ulaşımı ücretsizdir.
Ulaşım hizmet noktaları, duraklar ve iskeleler engelli erişimine uygun dizayn edilmektedir.
ESHOT’un filosundaki otobüsler 2015 yılından itibaren engelli erişimine uygun hale getirilmiştir.

Ücretsiz Yaz Spor Okulları
Engelli vatandaşlarımız, İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Yaz Spor Okulları’nın basketbol ve masa tenisi branşlarından, yaz dönemlerinde ise cuma günleri Celal Atik Yüzme havuzunan yararlanmaktadır.

Görme Engelliler Kent Rehberi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü tarafından yetki alanımızdaki yaklaşık 15000 önemli yer bilgisi, otobüs durak bilgileri ile günlük nöbetçi eczane bilgilerinin, mobil telefonlara kurulabilen açık kaynak kodlu ücretsiz “Loadstone GPS Programı”nda kullanılmasına yönelik hazırlanan “Görme Engelliler İçin Kent Rehberi” hizmet vermektedir.

Evde Sağlık Ve Bakım Hizmeti
Toplum Sağlığı Daire Başkanlığımıza bağlı Sağlıklı Yaşam ve Evde Bakım Şube Müdürlüğümüzün Evde Sağlık ve Bakım Hizmetleri Kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarında yaşayan, hizmet almak için müracaat etmiş veya ihbar edilmiş olan, sosyo-ekonomik yoksulluk ve yoksunluk içinde bulunan, günlük yasam faaliyetlerini tek başınasürdüremeyen hasta, yaslı ve engelli ihtiyaç sahibi kişilere;
• Yara bakım
• Psikolojik destek
• Kişisel bakım
• Ev temizliği
• Fizik tedavi hizmeti verilmektedir.

Sosyal yardımlardan faydalanmak isteyenlerin Belediyelerin Sosyal Yardım Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekiyor.