Dil, yanak ve diş etinde görülen bu görüntünün kanser belirtisi olduğu açıklandı

Dünyada her yıl milyonlarca kişinin çeşitli kanser türlerinden dolayı hayatını kaybettiği biliniyor. Son 2 yıldır ülkemizde artış gösteren ağız kanseri için Prof. Dr. Kaan Orhan tarafından önemli açıklamalar geldi.
Dil, yanak ve diş etinde görülen bu görüntünün kanser belirtisi olduğu açıklandı

Her kanser türü ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Ülkemizde şu ana kadar 2 bin vakanın görüldüğü ağız kanserinde ne yazık ki toplum yeteri kadar bilinçlenmedi.

Bilinçlenmenin sağlanması adına İzmir Konak Meydanı’nda geçtiğimiz ay mobil diş kliniği kurulmuştu. Önemli açıklamalarda bulunan Dr. Orhan, ağız kanserinde en sık görülen belirtileri açıkladı.

AĞIZ KANSERİ ÖLDÜREBİLİYOR

Ağız kanserleri, içerisinde farklı türleri barındırıyor. Bu kanser başlığı altında en sık karşılaşılan türler i arasında dil kanseri olduğunu ifade eden Orhan, dilaltı, yanak ve dudakta da kanserlerin görülebileceğini belirtti. Ağız kanseri önemsenmediğinde ve ciddiye alınmadığında ne yazık ki durum can kaybına kadar ilerleyebiliyor.

kanser.jpg

AĞIZ KANSERİNİN BELİRTİLERİ

Ülkemizde son olarak 2 bin yeni ağız kanseri vakasının tespit edildiğini ifade eden Orhan, belirtilere ilişkin şunları söyledi: “Ağız ve çevresi kanserinde erken teşhis ilk etapta çok önemli fakat insanlarımız tarafından çok atlanıyor. Belirtiler, ilk başta hafif ağrıyla, hafif kızarıklıklarla başlıyor. Daha sonra beyaz lezyonlar çıkıyor. Sertleşmeler meydana geliyor. Karnabahar şeklinde yaralar çıkmaya başladığında o zaman hastalar bize geliyorlar”

SİGARA VE ALKOL KULLANANLAR DİKKAT

Erken tanı sayesinde ilk olarak lezyonlu bölgenin alındığını ve daha sonra kemoterapi ile radyoterapi gibi terapilerin uygulandığını ifade eden Orhan, genel olarak sigara ve alkol tüketenlerin bu kanser türlerine yakabileceğinin altını çizdi. Uzman isim, yaptığı açıklamasının devamında ülke genelinde yapılan taramalara 11 bin kişinin katıldığı ve 110 kişiye belirtilerin teşhis edildiğini söyledi.

Genel Yayın Yönetmeni