Cumhuriyetimiz 100 yaşında!

Bundan tam 100 sene önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte Türk ulusunun kurduğu Cumhuriyetimiz kutlu olsun!
Cumhuriyetimiz 100 yaşında!

Her sene Cumhuriyet'in ilanını kutladığımız 29 Ekim bu sene de 100. yılına özel büyük bir coşku ile karşılanıyor. Bu sene yaşanan bu coşku ile birlikte Cumhuriyet'in ilan edildiği 1923 senesinde yaşananlara ülke olarak bir kez daha gittik. Dönemin şartlarının neler olduğu ve Cumhuriyetimizin ilanının ardından nasıl 100 sene geçtiği merak konusu oldu.

29 EKİM 1923!

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kurtuluş mücadelesini zaferle sonuçlandırmasının ardından Türk devleti yapılan anlaşma sonucunda bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlığın kabulünün hemen ardından da Ankara Türkiye'nin başkenti ilan edilmişti. Bu süreç içerisinde henüz yeni rejim ilan edilmediği için seçim yapılana kadar da ülkeyi Mustafa Kemal Atatürk'ün yönetilmesine karar verildi.

YAŞASIN CUMHURİYET!

Tüm bunların ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyeti ilan etti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından ise her sene gelecek nesillere bayram zaferinde kutlama armağan edildi. Bu sene de bir ülkenin, ulusun kurtuluşu ve Cumhuriyet ile yeniden doğuşunun üzerinden bir asır geçmesi ülke olarak büyük bir coşku ile kutlanmaya başladı. 100. yıl coşkusu yediden yetmişe herkeste, her şehirde ve her mahallede hissedilerek ülkemiz bayraklarda donatıldı.

Cumhuriyet, toplumu ümmetten ulus, bireyi kuldan yurttaş konumuna yükselten bir Aydınlanma Devrimi'dir. 29 Ekim, bir doğuşun, bir devrimin, kısacası bir mucizenin yıldönümüdür. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramınız Kutlu Olsun…

Haber Editörü