Aydın KYK yurdunda asansörün düşmesi ile yaşanan faciaya ilişkin ilk gözaltı!

25 Ekim tarihinde Aydın'da bulunan kız KYK yurdunda asansörün düşmesi sonucunda bir öğrenci hayatını kaybetmişti. İlk gözaltı geldi.
Aydın KYK yurdunda asansörün düşmesi ile yaşanan faciaya ilişkin ilk gözaltı!

Bundan iki gün önce Aydın'da KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda asansör düşmesi sonucunda bir öğrenci hayatını kaybetmişti. Konu ile ilgili yapılan incelemeler sonucunda asansörün arıza vererek düşmesine ilişkin soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Gelen bilgilere göre hayatını kaybeden öğrencinin Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 4. Sınıf Öğrencisi Zeren Ertaş olduğu ortaya çıktı.

BELEDİYE TARAFINDAN AÇIKLAMA GELMİŞTİ!

Yaşanan bu asansör faciasının ardından ilk olarak akıllara gerekli olan bakımlarının yapılıp yapılmadığı konusu gelmişti. Buna ilişkin de Belediye tarafından “Belediyemiz sınırları içindeki asansörlerin periyodik kontrolleri diğer belediyelerde olduğu gibi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜRKAK (Türkiye Akreditasyon) tarafından yetkilendirilmiş A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılmaktadır. Bu kontroller Belediyemiz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜRKAK tarafından düzenli olarak denetlenmektedir. Önceki dönemde denetimleri yapan TMMOB Makine Mühendisleri Odası ile belediyemizce yeni protokol ile anlaşılan denetim firması Akreditest arasında yetkinlik olarak hiçbir fark bulunmamaktadır.

İkisi de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş A tipi muayene kuruluşudur. TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın denetim yaptığı 2017-2020 yılları arasında asansör sayısı 4 bin 500 civarında iken muayene sayıları 2017-2018 yılları arasında 945 kontrol, 2018-2019 yılları arasında bin 12 kontrol, 2019-2020 yılları arasında ise bin 25 kontrol yapılmıştır. Akreditest’in kontrol yaptığı 2020-2023 yılları arasında ise asansör sayısı 5 bin 500 civarına ulaşmıştır. Söz konusu şirketin muayene sayıları 2020 yılında Covid-19 tedbiri kapsamında dahi toplam kontrol sayısı 4 bin 211’i bulmuştur. Bu yılın ardından kontroller artış göstermiş ve 2021 yılında toplam 7 bin 959 kontrol, 2022 yılında 8 bin 942 kontrol, 2023 yılının 10 aylık döneminde 7 bin 887 kontrol yapılmıştır. Asansörler firma tarafından tekraren kontrol edilmiştir” şeklinde açıklama geldi.

İLK GÖZALTI GERÇEKLEŞTİ!

Gelen son dakika haberine göre yaşanan felakete ilişkin ilk gözaltının gerçekleştiği öğrenildi. Yapılan açıklamalara göre asansörün bakımını yapan firmanın yetkilisi M.B. hakkında gözaltı kararı verildi.

Haber Editörü